Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje


Alkmaar- De Minister van Defensie, de reus, Superman, beheerst en elegant. De bewierookte Virgil van Dijk is een van de hardste rotsen in de branding van de huidige voetbalwereld. Oranje mag zich in de handen wrijven met zo’n aanvoerder. Niet alleen voor zichzelf en het team, maar vooral voor zijn land trekt hij ieder duel met trots strijdvaardig het Oranjeshirt aan. Op 31-jarige leeftijd laat hij zich eindelijk zien op het WK in Qatar, en hoe.Virgils profloopbaan begint in het hoge noorden bij FC Groningen. Hij is een talentvolle verdediger, maar niemand ziet aankomen dat de zoon van een Surinaamse moeder en Nederlandse vader zal uitgroeien tot de beste verdediger van de wereld. Hij trek naar Schotland om het groenwit van Celtic te dragen en verkast twee jaar later naar Southampton. Kort daarna maakt hij zijn debuut in het Nederlands elftal. Een domper, want Oranje loopt in zijn tweede interland tegen een thuisnederlaag tegen Tsjechië aan en kan het EK in Frankrijk op zijn buik schrijven. Bij Southampton blijft Virgils ster rijzende en schopt hij het zelfs tot aanvoerder. Een blessure kost hem de helft van de WK-kwalificatie, die Oranje niet tot een goed einde weet te brengen. Zo gaat een tweede eindtoernooi aan de neus van Virgil voorbij.

Voetballer op wereldniveau

Het WK in Rusland is beroofd van de inmiddels op een na duurste verdediger ooit, want in december 2017 legt Liverpool 84,5 miljoen euro voor hem neer. Het is de roemrijke Engelse club iedere cent waard, want als rots in de verdediging en meester in de opbouw en vroeg druk zetten is hij een belangrijke schakel in de successen van ‘The Reds’. Al in zijn eerste seizoen wordt hij uitgeroepen tot beste speler van de Premier League en is hij ‘man of the match’ in de gewonnen Champions League-finale tegen de Spurs. Even later volgt de titel Europees voetballer van het jaar en op wereldniveau moet hij alleen Lionel Messi voor zich dulden bij de uitverkiezingen van FIFA en de Gouden Bal.

De ‘Minister van Defensie’ liet tijdens het duel tegen Senegal zien dat hij een échte leider is. (Foto: ANP/Maurice van Steen)

Door: Raymond Kool

De ‘Minister van Defensie’ liet tijdens het duel tegen Senegal zien dat hij een échte leider is. (Foto: ANP/Maurice van Steen)Source link