ZCFC-voorzitter Martijn Jonker over 90-jarig bestaan: “Het zijn gekke tijden”

ZCFC viert vandaag zijn negentigjarige bestaan van de vereniging. Waar de club normaliter een groot feest zou organiseren, moet het de festiviteiten door de huidige coronapandemie voorlopig uitstellen. Voorzitters Martijn Jonker en Dirk Slootweg zijn trots op de vereniging en gebruiken de huidige periode om aan de toekomst van de club te werken.
Het bereiken van een jubileum levert bij clubs vaak een groot feest op, maar dat zit er deze maand bij ZCFC niet in. De vereniging stelt de viering uit tot na de pandemie. “We bestaan dan wel 90 jaar, maar zo voelt het natuurlijk niet”, vertelt Jonker. “Het zijn gekke tijden, waar andere clubs natuurlijk ook veel last van hebben.” ZCFC heeft besloten om, zodra het kan, met alle leden een seizoenafsluiting te organiseren. “Uiteindelijk is er voldoende licht aan het einde van de tunnel, waardoor we het aan het einde van het seizoen graag willen vieren. We moeten alleen even afwachten op wanneer het kan.”
Het complex is ondanks het niet spelen van competitiewedstrijden nog altijd in beweging. “De jeugd- en seniorenteams trainen door, maar de wedstrijden missen we natuurlijk wel. De club staat er gelukkig financieel goed voor, omdat we de laatste jaren een goede buffer opbouwden. Daardoor hebben we de coronaperiode onder meer gebruikt om het complex te verbeteren. Zo zijn we bezig met een nog grotere terrasoverkapping en hebben we 410 vierkante meter nieuwe terrastegels liggen. Bovendien hebben we een pannaveldje aangelegd en nieuw buitenmeubilair aangeschaft. We zijn daarmee klaar om iedereen na de coronaperiode weer op het complex te ontvangen.”
De jeugdafdeling van ZCFC doet het goed. Ondanks de coronacrisis ziet Jonker dat de club een aantal goede stappen heeft gezet. “Waar we met de jeugdteams vroeger in de derde of vierde klasse speelden, zitten we inmiddels in de eerste klasse en wellicht komend seizoen zelfs Hoofdklasse. We hebben geïnvesteerd in de kwaliteiten van onze jeugdtrainers en zijn daarnaast bezig geweest om de doorstroming van de jeugdspelers naar de seniorenteams beter te laten verlopen. Voor ons gevoel gaat dat steeds beter, maar dat moet in het nieuwe seizoen uiteindelijk blijken.”
Hoewel de senioren het afgelopen jaar nauwelijks hebben gevoetbald, mag ZCFC komend seizoen een tiende herenteam verwelkomen. Groeien in Coronatijd, dat is best heel bijzonder. Daarnaast is Jonker tevreden over het eerste team. “We zijn al vijf jaar bezig om van onderaf te bouwen, zodat de club ijzersterk richting de toekomst kan. Een vereniging moet uiteindelijk bestaan uit een brede piramide, zodat alle voetballers bij onze club terecht kunnen. We hopen dat op lange termijn steeds meer goede spelers doorstromen richting ons eerste team.” Met de A-selectie heeft Jonker echter niet direct een promotie in gedachten. “Dat zou zeer mooi en welkom zijn, maar de focus is dat de gehele omvang van onze club zich ontwikkelt. Dan zien we uiteindelijk wel in welke klasse we uitkomen.”
Tekst: Jordi Smit