‘Onze zwemvereniging is smeltkroes van belevingen’

Zaandam – “Teveel mensen associëren een zwembad nog met een zware chloorlucht. Je bent er nu zelf, ruik jij het?”, vraagt Monika Romeijn, hoofdtrainster van de Swim ‘Track’-opleidingen aan de journalist van het Zaans Stadsblad. Frisse, schone lucht komt je tegemoet in zwembad De Slag, thuisbasis van ZV De Zaan. “Zwemmen in een zwembad is juist goed voor lichaam en geest. Wist je dat zwemmen op de derde plaats staat van meest populaire sporten in Nederland?”, vult voorzitter René van Zijl aan.

Die toevoegt: “helaas belicht de media te vaak alleen de prestaties van de topteams. De breedte van deze sport wordt vergeten. Dat is echt jammer. Want zwemmen leer je al vroeg en houdt je tot op hoge leeftijd gezond.”

‘ZV De Zaan heeft de beste jeugdopleiding van Nederland’

ZV De Zaan telde tot juni 2021 zo’n 1000 actieve leden. Meer dan honderd jaar Zaanse zwemhistorie is gebundeld in ZV De Zaan. Neptunus uit Zaandam, Nereus uit Zaandijk, de Zaanlandse Watervrienden en ZZC Alliance; ze gingen allemaal samen verder in ZV De Zaan. Helaas kreeg de vereniging de afgelopen periode te maken met een flink ledenverlies door corona. Voor de jeugdopleidingen van het waterpolo en het zwemmen, maar ook voor het seniorenzwemmen, is de vereniging op zoek naar nieuwe leden.

“Vooral de senioren zijn afgehaakt. Dat is erg jammer voor ons maar ook voor de mensen zelf. Want zwemmen is zo goed voor je lijf. Je traint al je spieren, krijgt er meer spiermassa door, het is goed voor je hart en longen. Kortom, door zwemmen voel je je gewoon een stuk fitter”, zegt René bevlogen.

Onder leiding van gecertificeerde trainers zijn er bij ZV De Zaan allerlei aantrekkelijke mogelijkheden om heerlijk het water van De Slag in te plonzen. Natuurlijk begint alles in onze jeugd bij het diplomazwemmen. “Hard nodig in onze waterrijke Zaanstreek”, licht René toe. “Maar daar hoeft het niet bij te blijven. ZV De Zaan biedt juist in de breedte van de zwemsport vele leuke mogelijkheden. Wij hebben de beste jeugdopleiding van Nederland, zowel voor het waterpolo als voor het zwemmen. Sinds 2014 behoort de jeugdploeg van onze zwemselectie tot de top tien van Nederland. Vanuit onze waterpolo jeugd leveren we al jaren jeugdspelers af voor de Nederlandse waterpoloteams.” Van spelenderwijs de zwemtechniek onder de knie krijgen tot deel uit maken van het ZV De Zaan waterpoloteam, de keuze is groot.

Opleidingsplan

“Ons opleidingsplan is heel breed. Van beginnend diplomazwemmen tot Swim Start en miniwaterpolo voor kinderen van vijf tot en met tien jaar, Swim Boost voor wie fit wil blijven en nog beter de techniek wil leren tot het alternatief voor de sportschool: Swim Power, bij ZV De Zaan kan het allemaal. Bij het zwemmen loop je ook geen blessures op. Sterker, mensen met blessures revalideren vaak door te zwemmen. Het vormt juist een mooie combi met fitness. Zelfs tot op hoge leeftijd kun je zwemmen. Dat is zo mooi om te zien bij een van onze oudste leden, een dame van in de tachtig. Als ze haar baantjes heeft gemaakt hoor je steevast ‘zo, we kunnen weer lekker fris het weekend beginnen!”, vertelt Monika.

Oké, voorzitter en trainster, genoeg voordelen dus bij ZV De Zaan. Maar dan een antwoord op één vooroordeel: ‘zwemmen is geen teamsport. Je maakt er geen vrienden.’ Een beetje meewarig kijken ze naar de vraagsteller. “Kijk nou eens goed om je heen. Zie je al die mensen met elkaar praten? Los van het zwemmen in teamverband train je samen, schaaft je techniek bij in de Swim Track groepen. Bij ons ontstaan veel hechte vriendschappen. Ook omdat je bijvoorbeeld deel uitmaakt van ons tweehonderd man sterke ploeg vrijwilligers. Onmisbare krachten die assisteren als ploegleider, scheidsrechter of jurylid bij wedstrijden, bij de tijdwaarneming etc. Niemand valt bij ZV De Zaan buiten de boot (ook al kun je zwemmen…). Onze vereniging is informeel, gezellig en sociaal. Een smeltkroes van belevingen”, aldus de voorzitter.

Meer informatie

Nieuwsgierig geworden? Of zelf een keer twee gratis proeflessen van een Swim Track of waterpolo opleiding volgen? Stuur dan een mailtje naar swimtrack@zvdezaan.nl Of een persoonlijke vraag aan René van Zijl? Stuur die naar voorzitter@zvdezaan.nl Kijk voor alle opleidingen en de verengingsactiviteiten van ZV De Zaan op www.zvdezaan.nl